Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Πλοήγησης Ασφαλούς Διαδικτύου 2016

Σαν σήμερα πριν από 12 χρόνια (9 Φεβρουαρίου 2004) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτρόπου Vivian Reding η παγκόσμια ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο. Πλέον περισσότερες από 100 χώρες συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για την σημερινή ημέρα, με απώτερο σκοπό την σωστότερη εκμάθηση χρήσης του διαδικτύου και των λοιπών τεχνολογικών μέσων από τα παιδιά αλλά και από τους μεγάλους.

Στη χώρα μας, η οποία πάντα διακατεχόταν από “πνεύμα ανάπτυξης και εξέλιξης”, σύμφωνα με τα ευρήματα της πιο πρόσφατης έρευνας (2010), η χρήση του H/Y αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς ασχολίες των παιδιών και των εφήβων στις ελεύθερες τους ώρες. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook, instagram, twitter κ.λ.π. έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας και πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας πως θα προστατευθούν από τους κινδύνους που ελλοχεύουν, κίνδυνοι όπως ο εθισμός στο διαδίκτυο, η σεξουαλική παρενόχληση μέσω υπολογιστή, η ηλεκτρονική απάτη, η κλοπή προσωπικών δεδομένων και ο δημόσιος εξευτελισμός, πρέπει να εξαλειφθούν με την σωστή και χρηστή χρήση των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και ψυχαγωγίας.
Η δυνατότητα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο αποτελεί δικαίωμα όλων και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση στον τομέα της εκπαίδευσης των πολιτών, ιδιαίτερα των παιδιών, ώστε να χειρίζονται αποτελεσματικά και με ασφάλεια το διαδίκτυο. Η στοχοποίηση και η δαιμονοποίηση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και του ιντερνέτ δεν αποτελεί λύση, τουναντίον το "απαγορευμένο" ωθεί πάντα τα παιδιά προς την λύση του "μυστηρίου". Η χρήση του υπολογιστή, των κινητών τηλεφώνων, των tablet και γενικότερα των ηλεκτρονικών συσκευών αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας μας και οφείλουμε να εξοικειωθούμε όλοι μας όσο πιο νωρίς (ηλικιακά) γίνεται τόσο στο οικογενειακό όσο και στο σχολικό περιβάλλον

Το Κ.Π. "ΟΑΣΙΣ" Σερρών, αφουγκραζόμενο της διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της κοινωνίας, έχει δημιουργήσει ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται σε μαθητές Β' βάθμιας εκπαίδευσης, με σκοπό την όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση των μαθητών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την υπερβολική χρήση του διαδικτύου αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης αυτής της σύγχρονης μορφής εθισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου