Τρίτη, 24 Μαΐου 2016

Οι σκέψεις των γονέων: Θετική και Αρνητική συμπεριφορά – Θετική και Αρνητική Σκέψη

Ομάδα Σχολής Γονέων “ΟΑΣΙΣ”: Οι σκέψεις μας!

Είμαστε μια ομάδα γυναικών που παρακολουθούμε τα τελευταία 4 χρόνια την σχολή γονέων του ΟΑΣΙΣ. Αυτό που μας ενώνει σαν ομάδα είναι η αγάπη μας για τα παιδιά, είτε επειδή είμαστε μητέρες, είτε επειδή ασχολούμαστε με παιδιά λόγω επαγγέλματος. Μέσα από πολλές, μα πολλές, συζητήσεις, ανταλλαγή εμπειριών και ανάλυσης διαφόρων θεμάτων καταφέραμε να δεθούμε ως ομάδα. Η εχεμύθεια, η εμπιστοσύνη, η καλοπροαίρετη σκέψη και το χιούμορ, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της παρέας. Αισθανόμαστε πολύ τυχερές αλλά και χαρούμενες που συμμετέχουμε σε αυτό. Δεν είναι ότι γίναμε τέλειες… είναι ότι μάθαμε περισσότερα για τον εαυτό μας. Ανακαλύπτοντας και κατανοώντας τον εαυτό μας, είναι πιο εύκολο να κατανοήσουμε και τους γύρω μας.
Φέτος αποφασίσαμε να διατυπώσουμε σε κείμενο τις συζητήσεις μας και τις σκέψεις μας με σκοπό την δημοσιοποίηση τους μέσω της σελίδας στο facebook του ΟΑΣΙΣ. Ευχόμαστε αυτή μας η απόφαση να συμβάλει στο να μπούμε όλοι μας σε σκέψεις και να μας παρακινήσει να γίνουμε καλύτεροι και ως άνθρωποι αλλά και ως γονείς! Θα χαρούμε να λάβουμε τα σχόλιά σας και να μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις και τις εμπειρίες σας.


Θέμα: Θετική και Αρνητική συμπεριφορά – Θετική και Αρνητική Σκέψη


Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη ζωή μας ένα θετικό ή ένα αρνητικό σχόλιο; Πόσο χαρούμενοι είμαστε όταν μας επαινούν και πόσο μας στεναχωρεί όταν μας κρίνουν αρνητικά; Είναι αυτές οι μικρές λεξούλες από γονείς, φίλους, συγγενείς ή ακόμα και από αγνώστους που χαράζονται στη μνήμη μας. Για σκεφτείτε φράσεις, λέξεις ή χαρακτηρισμούς που σας έχουν πει όταν ήσασταν παιδιά. Ποιες από αυτές σας έχουν ενισχύσει την αυτοπεποίθηση ή την ανασφάλειά σας;
Όταν τέθηκαν τα παραπάνω ερωτήματα στην ομάδα μας, αρχικά δυσκολευτήκαμε να θυμηθούμε αρνητικά σχόλια της παιδικής ή εφηβικής μας ηλικίας. Είτε γιατί πέρασαν αρκετά χρόνια, είτε γιατί σε μεγάλο βαθμό τα έχουμε απωθήσει. Ξεκινώντας η συζήτηση και καταθέτοντας η κάθε μια την δική της εμπειρία πάνω στο θέμα, ήρθαν στο μυαλό μας καταστάσεις που νομίζαμε πως είχαμε ξεχάσει και που μας προκαλούν αρνητικά συναισθήματα ακόμα και σήμερα!
Όταν όμως ερωτηθήκαμε για τα θετικά σχόλια που έχουμε δεχτεί, τα θυμηθήκαμε και τα μοιραστήκαμε όλα, με χαρά και συγκίνηση. Μάλιστα συνειδητοποιήσαμε πως αισθανόμαστε μεγάλη εκτίμηση για τους ανθρώπους που μας τα είπαν.
Σαν ομάδα γονέων αυτό που μας προβλημάτισε είναι πως τα δικά μας σχόλια θα επηρεάσουν τα παιδιά μας. Εννοείται πως δεν μπορούμε να αποτρέψουμε και ούτε να προβλέψουμε το τι θα πει ο καθένας για το παιδί μας. Μπορούμε όμως να προσέχουμε εμείς τι λέμε και κυρίως πως το λέμε. Συχνά λόγω των προβλημάτων της καθημερινότητας ξεχνάμε πόσο καθοριστική είναι η συμπεριφορά μας στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του παιδιού μας και χρησιμοποιούμε απερίσκεπτα επικριτικούς χαρακτηρισμούς. Μερικές φορές μάλιστα, πιάνουμε τον εαυτό μας να κάνουμε ακριβώς αυτό που έκαναν οι γονείς μας, ξεχνώντας πόσο μας ενοχλούσε η συμπεριφορά τους ως παιδιά. Αυτό είναι που πρέπει σίγουρα να προσέξουμε και να αποφύγουμε. Γιατί οι γονείς μας δεν είναι τέλειοι. Γιατί ούτε εμείς είμαστε τέλειοι σαν γονείς. Μπορούμε όμως να προσπαθήσουμε να μην κάνουμε τα ίδια λάθη. Ή να αποφύγουμε απλώς να δώσουμε λάθος μήνυμα στο παιδί μας.


Σχολή Γονέων “ΟΑΣΙΣ” • Kalistheni's team
(Αθανασία - Γλυκερία - Δέσποινα - Λίνα - Λίτσα - Μαρία – Μαριάννα -  Σοφία - Χαρούλα)Έπειτα μας δόθηκε από την ψυχολόγο ένα παραμύθι για την Κυρά Καλή και τους 12 Μήνες. Διαβάστε το παραμύθι εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου